marți, 24 ianuarie 2012

Dichiarazione di valore in loco


Declaratia de Valoare este un document prin care se declara valoarea locala a actului de studiu (drepturile care deriva in urma obtinerii unui act de studiu in tara in care a fost obtinut), dar si inexistenta unor limitari de tip profesional pentru exercitarea activitatii.
Ce este Declaratia de Valoare ?
Actele de studii obtinute in Romania si legalizate conform prevederilor Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961 sunt recunoscute ca atare in alte tari membre Haga, insa, pentru Italia este necesara o procedura suplimentara, care se poate face doar prin intermediul Cancelariei Consulare a Ambasadei Italiei din Bucuresti.
Deoarece actele de studiu romanesti nu sunt recunoscute in mod automat in Italia este necesara obtinerea unui document numit „Declaratie de Valoare”. Prin acest document se declara valoarea locala a actului de studiu (drepturile care deriva in urma obtinerii unui act de studiu in tara in care a fost obtinut) dar si inexistenta unor limitari de tip profesional pentru exercitarea activitatii.
De unde se poate obţine?
In Romania, „Declaratia de Valoare” se poate obtine in urma unei programari la Cancelaria Consulara a Ambasadei Italiei din Bucuresti sau de la Consulatul General de la Timisoara.
La Cancelaria Consulara a Ambasadei Italiei din Bucuresti se pot adresa cetatenii romani care au actualmente sau au avut ultimul domiciliu in Bucuresti ori in judetele Arges, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea. Tot aici se pot prezenta si cetatenii din Republica Moldova, precum si cetatenii romani care au rezidenta in strainatate si in al caror pasaport este trecuta adresa din Italia sau cea din Romania (evident intr-unul din judetele mentionate mai sus) ori cei care au obtinut cetatenie italiana si, de asemenea, alte categorii de cetatenii straini (cu exceptia celor mentionate anterior).
La Consulatul General de la Timisoara se pot adresa cetatenii care domiciliaza in judetele Alba, Arad, Bihor, Bistrita, Caras Severin, Cluj, Hunedoara, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Maramures, Mures, Timis, cetatenii romani care au rezidenta in strainatate si in al caror pasaport este trecuta adresa din Italia ori cea din Romania (evident intr-unul din judetele arondate Consulatului General din Timisoara) sau cei care au obtinut cetatenie italiana.
Ambasada Italiei la Bucuresti elibereaza declaratii de valoare pentru urmatoarele titluri de studii emise de institutiile de invatamant din România:
1. Certificat de promovare a testelor naţionale / Certificat de capacitate (8 clase);
2. Certificat de absolvire a ciclului inferior al liceului (10 clase);
3. Diploma de bacalaureat;
4. Certificat/Diplomă de absolvire a şcolii postliceale;
5. Diploma de absolvire a Colegiului universitar;
6. Diploma de studii superioare universitare;
7. Diploma de licenţa;
8. Diploma de master

Acte necesare pentru obtinerea declaratiei de valoare pentru cetatenii romani:
A. Acte generale:
- Cerere de eliberare a declaratiei de valoare completata lizibil, cu majuscule, menţionandu-se in mod expres adresa, numãrul de telefon si adresa de e-mail
- CI/Paşaport în original şi copie;
- Certificat de naştere în copie;
- Certificat de căsătorie în copie (daca este cazul);
- Certificat de rezidenţă / Certificat de înscriere anagrafică pentru cetăţeni
U.E.
în original şi copie;
- Procură în original pentru delegatul care depune şi ridică actele;
- CI/Paşaport în original şi copie pentru delegatul care depune şi ridică actele.
B. Pentru titlul de studiu pentru care se solicita declaratia de valoare se vor pregati dupa cum urmeaza:
- Titlul de studii, foaia matricola (corespunzatoare anilor de studiu pentru care a fost eliberat titlul) si programa analitica (doar pentru titlurile de studii enumerate la punctele 5, 6, 7, se vor legaliza astfel:
1. original legalizat cu Apostilă la Prefectura judetului in care a fost eliberat titlul, legalizat de catre Inspectoratul Scolar Teritorial (pentru documentele de studii gimnaziale, liceale si postliceale) sau Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului – Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor din Bucuresti (pentru documente universitare si postuniversitare);
2. copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal;
3. traducere in limba italiana, efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public si apoi cu Apostilă la Tribunalul competent (de care apartine notarul);
4. Copii de pe toate actele

- Adeverinta (in original) de confirmare din partea institutiei care a eliberat titlul de studii pentru care se cere declaratia de valoare.
Procedura de urmat:
Solicitantii vor face o programare numai prin adresa de e-mail: dv.bucarest@esteri.it. Se vor mentiona numele, prenumele (datele generale ale persoanei), cat si date de contact, iar raspunsul va fi primit numai prin intermediul e-mailului.Documentele se vor depune la Sectia Consulara de Luni pana Vineri, de la orele 9:00 pana la orele 13:30. Declaratia de valoare va fi primita in saptamana imediat urmatoare depunerii. Pentru depunerea si eliberarea declaratiei de valoare se poate veni personal sau poate fi imputernicita o alta persoana printr-o procura eliberata in Italia, adresandu-se Biroului de Stare Civila al municipiului unde solicitantul are resedinta, in acelasi timp fiind necesara si legalizarea semnaturii solicitantului. Pentru solicitantii care au resedinta in Romania, procura se va elibera de la un notar public.
Pentru inscrierea la Master la Universitatile din Italia, in afara documentiei necesare pentru eliberarea Declaratiei de valoare (vezi info pe www.ambbucarest.esteri.it), solicitantii care doresc sa se inscrie la Master vor prezenta obligatoriu Regulamentul de admitere la Master, descarcat de pe site-ul Universitatilor din Italia. Declaratia de valoare pentru acesti solicitanti este gratuita

4 comentarii:

  1. Agentia noastra www.documentexpert.ro va scuteste de tot ce inseamna birocratie in relatiile cu institutiile statului roman si consulatele Italiei din Bucuresti sau Timisoara. Uitati de stresul cozilor la tot felul de birouri, noi facem absolut tot ce este necesar in vederea obtinerii declaratiei de valoare. Simplu, rapid si fara bataie de cap. Pana la sfarsitul anului scolar (21.06.2013) avem oferta - 15% discount!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua eu nu am.pasaport nu mai buletin sunt prrbleme.Ami trebuie dichiarazione.di valore pt cursul oss altfel nu pot sa dau esamen.multumeac

      Ștergere
  2. care este procedura de urmat in cazul in care as dori sa traduc documentele in italia si sa le legalizez la un tribunal italian. (desi nu am rezidenta in italia ) ??? mai am nevoie de declaratia de valoare in loco obtinuta la ambasada italiei in romania?

    RăspundețiȘtergere