sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Emigrant sau imigrant?

V-ati intrebat vreodata care este diferenta dintre emigrare   si imigrare  sau cea dintre emigrant si imigrant?  DEX ul spune ca emigrant este cel care isi paraseste tara de origine, iar imigrant este cel care ajunge in tara de destinatie. Asadar, cind un cetatean pleaca din Romania este emigrant pentru toti cei care ramin in Romania, dar in momentul in care ajunge in Italia devine imigrant pentru toti cei pe care ii gaseste acolo. Este cam aceasi diferenta  ca deosebirea dintre  exterior si interior. Bun, fiindca ne-am lamurit cu chestiunile semantice va propun sa trecem mai departe.
 Este romanul care ajunge in Italia un imigrant? Aici trebuie facuta o distinctie clara, de aceasta data …istorica. Pina la data de 1 ianuarie 2007, romanul care ajungea in Italia era imigrant, iar dupa aceasta data… nu. Fiindca cetateanul roman, ca si oricare alt cetatean european, are dreptul de stabilire in oricare stat al Uniunii. Cel putin teoretic. Fiindca odata ajuns in Italia, romanul se confrunta cu numeroase probleme de ordin uman si social.
In consecinta va invit la dezbateri referitoare la problemele voastre legate de pozitia romanului in Italia.
NICIODATA PROBLEME, INTOTDEAUNA SOLUTII!

4 comentarii:

  1. FRUMOASA EXPLICATIE!! :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. din pacate doar teoretic

    RăspundețiȘtergere
  3. Emigrant este acela care pleaca in Italia se stabileste acolo , obtine acte ...! Imigrant este acela fara acte care mai gaseste ceva de lucru , iar revine ...!

    RăspundețiȘtergere