marți, 24 ianuarie 2012

Asistenţa femeilor insarcinate

Viitoarele mame cu cetăţenie română, rezidente în Italia au exact aceleaşi drepturi la servicii medicale pe parcursul sarcinii ca şi cele cu cetăţenia italiană.
Viitoarele mame cu cetăţenie română, rezidente în Italia au exact aceleaşi drepturi la servicii medicale pe parcursul sarcinii ca şi cele cu cetăţenia italiană.
Desigur, trebuie precizat că şi insărcinatele neînregistrate la Anagrafe au parte de tratament medical pe durata sarcinii şi vor putea naşte programat la spital, însă vor prezenta o asigurare medicală sau vor plăti prestaţiile medicale. În cazuri de urgenţă însă, o gravidă va fi tratată de specialişti gratuit, la fel cum gratuite sunt şi serviciile de prim ajutor (pronto-soccorso).
Pe langă orice ASL (Assistenza sanitaria locale) există asa-zişii “consultanți familiali” care au datoria de a asista gratuit toate femeile însărcinate şi ulterior nou-născutul imediat după naştere, indiferent de situaţia legală a mamei. Lista consulanților o găsiți la fiecare dispensar.
In cadrul acestor birouri de consultanță familială se desfăşoară monitorizarea gravidei, tratarea tuturor afecţiunilor ginecologice şi a problemelor de sănătate legate de sarcină, se obţin informaţii despre adopţie, se oferă şi consultanţă familiară psihologică în caz de nevoie.
Viitoarele mame înscrise în Sistema Sanitario Nazionale (SSN) vor beneficia de îngrijiri medicale pe tot parcursul sarcinii, în timpul sarcinii şi după, pe o perioadă de 6 luni de la naşterea copilului.
Examenele medicale, analizele, intervenţiile şi medicaţia femeilor insărcinate înscrise în SSN este gratuită, decontată de către stat. Pentru a accede la aceste servicii nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie, ci doar de cardul sanitar (tessera sanitaria, abreviat TS). Cu acest card (dar chiar şi fără, în caz că nu v-a fost remis încă deşi sunteţi înregistrată în SSN – se poate dovedi indicând codul fiscal) o comunitară însărcinată se va prezenta la spitalele convenţionate cu SSN.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu