marți, 24 ianuarie 2012

Cu ce tip de societate poţi începe o afacere în Italia

 


Cea mai simplă formă juridică cu care se poate începe o activitate în Peninsulă este „Partita Iva”, un echivalent al PFA-ului (persoană fizică autorizată) românesc.
Înfiinţarea acesteia este gratiută şi se face prin completarea unui formular la Administraţia Financiară. La înfiinţare se poate opta pentru plata impozitelor cu o contibuţie forfetară la sfârşitul anului fiscal sau pentru contabilitatea ordinară, asemeni soecietăţilor comerciale.
În cazul în care se va desfăşura o activitate mai complexă se poate opta pentru mai multe forme juridice, dar acestea presupun, după caz, demonstrarea sau vărsarea unui capital social. Pentru un SRL în Italia capitalul social iniţial trebuie să fie de minim 10.000 de euro. Cele mai cunoscute şi folosite în Italia sunt societăţile simple, (Società semplice – SS), în nume colectiv, (Società in nome collettivo - SNC) şi cele cu răspundere limitată (Società a responsabilità limitata – SRL).
Înfiinţarea societăţilor în Italia este simplă şi poate fi făcută personal prin înregistrarea statutului la Camera de Comerţ şi prin deschiderea contului la bancă. În acest caz, costul pentru înfiinţarea unei SS sau a unui SNC, sunt de câteva zeci de euro. Se poate cere ajutorul unui notar sau al unui contabil care va cere în jur de 1.500 de euro. În aceşti bani intră de regulă şi plata primului formular F24, ceea ce înseamnă practic începerea activităţii impozabile. Avantajul de a apela la un intermediar ţine de siguranţa că statulul este redactat conform cu activitatea care se va desfăşura.
Dacă pentru primele două este suficientă depozitarea actului de constituire la Camerele de Comerţ, în cazul societăţilor cu răspundere limitată este necesară autentificarea acestuia de către un notar. Aceasta face deschiderea acestui tip de societate să fie printre cele mai scumpe. Comisionul notarului se cifrează în jurul a 2.500 – 3.000 de euro. În aceşti bani intră şi plata taxelor către stat precum şi înregistrarea la Camera de Comerţ.
De menţionat că în Italia înscrierea la Camera de Comerţ nu înseamnă şi posibilitatea de a începe imediat o activitate. Pentru activităţile comerciale sau din anumite sectoare de activitate cum ar fi cel al transporturilor sunt necesare şi licenţele de funcţionare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu