marți, 24 ianuarie 2012

Asistenţa femeilor insarcinate

Viitoarele mame cu cetăţenie română, rezidente în Italia au exact aceleaşi drepturi la servicii medicale pe parcursul sarcinii ca şi cele cu cetăţenia italiană.
Viitoarele mame cu cetăţenie română, rezidente în Italia au exact aceleaşi drepturi la servicii medicale pe parcursul sarcinii ca şi cele cu cetăţenia italiană.
Desigur, trebuie precizat că şi insărcinatele neînregistrate la Anagrafe au parte de tratament medical pe durata sarcinii şi vor putea naşte programat la spital, însă vor prezenta o asigurare medicală sau vor plăti prestaţiile medicale. În cazuri de urgenţă însă, o gravidă va fi tratată de specialişti gratuit, la fel cum gratuite sunt şi serviciile de prim ajutor (pronto-soccorso).
Pe langă orice ASL (Assistenza sanitaria locale) există asa-zişii “consultanți familiali” care au datoria de a asista gratuit toate femeile însărcinate şi ulterior nou-născutul imediat după naştere, indiferent de situaţia legală a mamei. Lista consulanților o găsiți la fiecare dispensar.
In cadrul acestor birouri de consultanță familială se desfăşoară monitorizarea gravidei, tratarea tuturor afecţiunilor ginecologice şi a problemelor de sănătate legate de sarcină, se obţin informaţii despre adopţie, se oferă şi consultanţă familiară psihologică în caz de nevoie.
Viitoarele mame înscrise în Sistema Sanitario Nazionale (SSN) vor beneficia de îngrijiri medicale pe tot parcursul sarcinii, în timpul sarcinii şi după, pe o perioadă de 6 luni de la naşterea copilului.
Examenele medicale, analizele, intervenţiile şi medicaţia femeilor insărcinate înscrise în SSN este gratuită, decontată de către stat. Pentru a accede la aceste servicii nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie, ci doar de cardul sanitar (tessera sanitaria, abreviat TS). Cu acest card (dar chiar şi fără, în caz că nu v-a fost remis încă deşi sunteţi înregistrată în SSN – se poate dovedi indicând codul fiscal) o comunitară însărcinată se va prezenta la spitalele convenţionate cu SSN.

Sistemul Sanitar Italian (Sistema Sanitario Nazionale)

Sistemul Sanitar Naţional (Sistema sanitario nazionale, abreviat, SSN) este un sistem public cu caracter universal şi solidar, prin urmare garantează asistenţă medicală tuturor cetăţenilor, fără distincţie de sex, vârstă, câştiguri sau loc de muncă.



Ce este Sistema sanitario nazionale?
Cităm de pe site-ul Ministerul Sănătăţii italian:
Sistemul Sanitar Naţional (Sistema sanitario nazionale, abreviat, SSN) este un sistem public cu caracter universal şi solidar, prin urmare garantează asistenţă medicală tuturor cetăţenilor, fără distincţie de sex, vârstă, câştiguri sau loc de muncă. SSN asigură accesul a serviiciile sale în deplin respect faţă de principiile demnităţii persoanei, tratamentului medical necesar, egalităţii şi a gestionării resurselor în mod echitabil.
Cetăţenii au libertatea de a alege atât structura medicală publică sau privată convenţionată SSN (spital, dispensar) cât şi medicii la a căror servicii vor recurge. Toate structurile medicale convenţionate cu SSN trebuie să întrunească un cumul de standarde medicale, structurale şi organizatorice prevăzute de DPR din 14 ianuarie 1997.
Finanţarea SSN
SSN este finaţat în parte din impozitele percepute de Statul italian şi în principal din impozitele directe regionale; aşa-numitele IRPEF şi IRAP, precum şi din impozitarea indirectă; parte din TVA şi din acciza pe benzină. Deasemnea ASL-urile (Azienda Sanitaria Locale) încasează direct o suprataxă (ticket) pe fiecare medicament vândut în farmacii, pe anumite servicii medicale ori din încasări derivate din servicii medicale plătite.
Am încheiat citatul.
Practic, lucrurile stau în felul următor:
Asistenţa medicală de urgenţă este garantată oricui, indiferent de rasă, sex, vârstă, sau de situaţia legală pe teritoriul Italiei. Vă puteţi adresa centrelor de prim ajutor (Pronto Soccorso) prezente în aproape toate structurile medicale pentru intervenţii urgente de chirugie, stomatologie, oftalmologie, etc. De menţionat că în principiu intervenţiile de prim ajutor se acordă când viața pacientului este în pericol sau când poate rămâne cu sechele. Nu sunt admise intervenții în cazul bolnavilor cronici decât maxim, pentru limitarea durerilor.
În afara primului ajutor, SSN oferă celor înscriși asistența medicală necesară pe plan individual cât și familial.

Conditiile de pensionare in Italia

Perioadele de studiu sunt utile pentru completarea cerinţei de 40 de ani de contribuţii în vederea obţinerii pensiei de bătrâneţe în sistemul contributiv.

Se pot pensiona în Italia, potrivit legislaţiei din acest stat, persoanele care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
- Condiţia pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii: 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârstă;
- Condiţiile pentru obţinerea pensiei de bătrâneţe în sistemul de contribuţii:
- 5 ani de contribuţii efective în cazul femeilor care au împlinit vârsta de 60 de ani;
- 5 ani de contribuţii efective în cazul bărbaţilor care au împlinit vârsta de 65 de ani;
- 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârstă.
Perioadele de studiu sunt utile pentru completarea cerinţei de 40 de ani de contribuţii în vederea obţinerii pensiei de bătrâneţe în sistemul contributiv.
În momentul în care sunt îndeplinite condiţiile de pensionare pe teritoriul Italiei, dacă persoanele în cauză au domiciliul în această ţară, trebuie să se adreseze biroului local INPS (Institutul Naţional pentru Protecţie Socială), www.inps.it , pentru întocmirea dosarului de pensie.
Condiţii pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii şi pensiei de bătrâneţe în Italia (Legea nr. 247 din 24 decembrie 2007)
  1. Condiţia privind contribuţiile: 35 de ani
Perioada: 01.01.2008 – 30.06.2009
Vârsta de pensionare:
- lucrători angajaţi: 58 de ani;
- liber profesionişti: 59 de ani.
II. Condiţia privind contribuţiile minime: 35 de ani
Perioada: 01.07.2009 – 31.12.2010
Vârsta de pensionare:
- pentru lucrători angajaţi: suma dintre vârsta persoanei şi anii de contribuţii = 95 de ani sau vârsta minimă de pensionare: 59 de ani.
- pentru liber profesionişti: suma dintre vârsta persoanei şi anii de contribuţii = 96 de ani sau vârsta minimă de pensionare: 60 de ani.
Perioada: 01.01.2011 – 31.12.2012
Vârsta de pensionare:
- pentru lucrători angajaţi: suma dintre vârsta persoanei şi anii de contribuţii: 96 de ani sau vârsta minimă de pensionare: 60 de ani
- pentru liber profesionişti: suma dintre vârsta persoanei şi anii de contribuţii: 97 de ani sau vârsta minimă de pensionare: 61 de ani
Începând cu: 01.01.2013
Vârsta de pensionare:
- pentru lucrători angajaţi: suma dintre vârsta persoanei şi anii de contribuţii: 97 de ani sau vârsta minimă de pensionare: 61 de ani
- pentru liber profesionişti: suma dintre vârsta persoanei şi anii de contribuţii: 98 de ani sau vârsta minimă de pensionare: 62 de ani.
Momente în care se poate solicita obţinerea pensiei de bătrâneţe
Completarea condiţiilor de vârstă şi de contribuţii până la data de:
- 31 martie: momentul de acordare a pensiei pentru lucrătorii angajaţi: 1 iulie; momentul de acordare a pensiei pentru liber profesionişti: 1 octombrie.
- 30 iunie: momentul de acordare a pensiei pentru lucrătorii angajaţi: 1 octombrie; momentul de acordare a pensiei pentru liber profesionişti: 1 ianuarie a anului următor.
- 30 septembrie: momentul de acordare a pensiei pentru lucrătorii angajaţi: 1 ianuarie a anului următor; momentul de acordare a pensiei pentru liber profesionişti: 1 aprilie a anului următor.
- 31 decembrie: momentul de acordare a pensiei pentru lucrătorii angajaţi: 1 aprilie a anului următor; momentul de acordare a pensiei pentru liber profesionişti: 1 iulie a anului următor.
Momente în care se poate solicita obţinerea pensiei anticipate, cu îndeplinirea condiţiei de 40 de ani de contribuţii
- 31 martie: momentul de acordare a pensiei pentru lucrătorii angajaţi: 1 iulie dacă persoana are vârsta de cel puţin 57 de ani, împlinită până la data de 30 iunie; momentul de acordare a pensiei pentru liber profesionişti: 1 octombrie.
- 30 iunie: momentul de acordare a pensiei pentru lucrătorii angajaţi: 1 octombrie dacă persoana are vârsta de cel puţin 57 de ani, împlinită până la data de 30 septembrie ; momentul de acordare a pensiei pentru liber profesionişti: 1 ianuarie a anului următor.
- 30 septembrie: momentul de acordare a pensiei pentru lucrătorii angajaţi: 1 ianuarie a anului următor; momentul de acordare a pensiei pentru liber profesionişti: 1 aprilie a anului următor.
- 31 decembrie: momentul de acordare a pensiei pentru lucrătorii angajaţi: 1 aprilie a anului următor; momentul de acordare a pensiei pentru liber profesionişti: 1 iulie a anului următor.
 

Dichiarazione di valore in loco


Declaratia de Valoare este un document prin care se declara valoarea locala a actului de studiu (drepturile care deriva in urma obtinerii unui act de studiu in tara in care a fost obtinut), dar si inexistenta unor limitari de tip profesional pentru exercitarea activitatii.
Ce este Declaratia de Valoare ?
Actele de studii obtinute in Romania si legalizate conform prevederilor Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961 sunt recunoscute ca atare in alte tari membre Haga, insa, pentru Italia este necesara o procedura suplimentara, care se poate face doar prin intermediul Cancelariei Consulare a Ambasadei Italiei din Bucuresti.
Deoarece actele de studiu romanesti nu sunt recunoscute in mod automat in Italia este necesara obtinerea unui document numit „Declaratie de Valoare”. Prin acest document se declara valoarea locala a actului de studiu (drepturile care deriva in urma obtinerii unui act de studiu in tara in care a fost obtinut) dar si inexistenta unor limitari de tip profesional pentru exercitarea activitatii.
De unde se poate obţine?
In Romania, „Declaratia de Valoare” se poate obtine in urma unei programari la Cancelaria Consulara a Ambasadei Italiei din Bucuresti sau de la Consulatul General de la Timisoara.
La Cancelaria Consulara a Ambasadei Italiei din Bucuresti se pot adresa cetatenii romani care au actualmente sau au avut ultimul domiciliu in Bucuresti ori in judetele Arges, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea. Tot aici se pot prezenta si cetatenii din Republica Moldova, precum si cetatenii romani care au rezidenta in strainatate si in al caror pasaport este trecuta adresa din Italia sau cea din Romania (evident intr-unul din judetele mentionate mai sus) ori cei care au obtinut cetatenie italiana si, de asemenea, alte categorii de cetatenii straini (cu exceptia celor mentionate anterior).
La Consulatul General de la Timisoara se pot adresa cetatenii care domiciliaza in judetele Alba, Arad, Bihor, Bistrita, Caras Severin, Cluj, Hunedoara, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Maramures, Mures, Timis, cetatenii romani care au rezidenta in strainatate si in al caror pasaport este trecuta adresa din Italia ori cea din Romania (evident intr-unul din judetele arondate Consulatului General din Timisoara) sau cei care au obtinut cetatenie italiana.
Ambasada Italiei la Bucuresti elibereaza declaratii de valoare pentru urmatoarele titluri de studii emise de institutiile de invatamant din România:
1. Certificat de promovare a testelor naţionale / Certificat de capacitate (8 clase);
2. Certificat de absolvire a ciclului inferior al liceului (10 clase);
3. Diploma de bacalaureat;
4. Certificat/Diplomă de absolvire a şcolii postliceale;
5. Diploma de absolvire a Colegiului universitar;
6. Diploma de studii superioare universitare;
7. Diploma de licenţa;
8. Diploma de master

Acte necesare pentru obtinerea declaratiei de valoare pentru cetatenii romani:
A. Acte generale:
- Cerere de eliberare a declaratiei de valoare completata lizibil, cu majuscule, menţionandu-se in mod expres adresa, numãrul de telefon si adresa de e-mail
- CI/Paşaport în original şi copie;
- Certificat de naştere în copie;
- Certificat de căsătorie în copie (daca este cazul);
- Certificat de rezidenţă / Certificat de înscriere anagrafică pentru cetăţeni
U.E.
în original şi copie;
- Procură în original pentru delegatul care depune şi ridică actele;
- CI/Paşaport în original şi copie pentru delegatul care depune şi ridică actele.
B. Pentru titlul de studiu pentru care se solicita declaratia de valoare se vor pregati dupa cum urmeaza:
- Titlul de studii, foaia matricola (corespunzatoare anilor de studiu pentru care a fost eliberat titlul) si programa analitica (doar pentru titlurile de studii enumerate la punctele 5, 6, 7, se vor legaliza astfel:
1. original legalizat cu Apostilă la Prefectura judetului in care a fost eliberat titlul, legalizat de catre Inspectoratul Scolar Teritorial (pentru documentele de studii gimnaziale, liceale si postliceale) sau Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului – Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor din Bucuresti (pentru documente universitare si postuniversitare);
2. copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal;
3. traducere in limba italiana, efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public si apoi cu Apostilă la Tribunalul competent (de care apartine notarul);
4. Copii de pe toate actele

- Adeverinta (in original) de confirmare din partea institutiei care a eliberat titlul de studii pentru care se cere declaratia de valoare.
Procedura de urmat:
Solicitantii vor face o programare numai prin adresa de e-mail: dv.bucarest@esteri.it. Se vor mentiona numele, prenumele (datele generale ale persoanei), cat si date de contact, iar raspunsul va fi primit numai prin intermediul e-mailului.Documentele se vor depune la Sectia Consulara de Luni pana Vineri, de la orele 9:00 pana la orele 13:30. Declaratia de valoare va fi primita in saptamana imediat urmatoare depunerii. Pentru depunerea si eliberarea declaratiei de valoare se poate veni personal sau poate fi imputernicita o alta persoana printr-o procura eliberata in Italia, adresandu-se Biroului de Stare Civila al municipiului unde solicitantul are resedinta, in acelasi timp fiind necesara si legalizarea semnaturii solicitantului. Pentru solicitantii care au resedinta in Romania, procura se va elibera de la un notar public.
Pentru inscrierea la Master la Universitatile din Italia, in afara documentiei necesare pentru eliberarea Declaratiei de valoare (vezi info pe www.ambbucarest.esteri.it), solicitantii care doresc sa se inscrie la Master vor prezenta obligatoriu Regulamentul de admitere la Master, descarcat de pe site-ul Universitatilor din Italia. Declaratia de valoare pentru acesti solicitanti este gratuita

Cu ce tip de societate poţi începe o afacere în Italia

 


Cea mai simplă formă juridică cu care se poate începe o activitate în Peninsulă este „Partita Iva”, un echivalent al PFA-ului (persoană fizică autorizată) românesc.
Înfiinţarea acesteia este gratiută şi se face prin completarea unui formular la Administraţia Financiară. La înfiinţare se poate opta pentru plata impozitelor cu o contibuţie forfetară la sfârşitul anului fiscal sau pentru contabilitatea ordinară, asemeni soecietăţilor comerciale.
În cazul în care se va desfăşura o activitate mai complexă se poate opta pentru mai multe forme juridice, dar acestea presupun, după caz, demonstrarea sau vărsarea unui capital social. Pentru un SRL în Italia capitalul social iniţial trebuie să fie de minim 10.000 de euro. Cele mai cunoscute şi folosite în Italia sunt societăţile simple, (Società semplice – SS), în nume colectiv, (Società in nome collettivo - SNC) şi cele cu răspundere limitată (Società a responsabilità limitata – SRL).
Înfiinţarea societăţilor în Italia este simplă şi poate fi făcută personal prin înregistrarea statutului la Camera de Comerţ şi prin deschiderea contului la bancă. În acest caz, costul pentru înfiinţarea unei SS sau a unui SNC, sunt de câteva zeci de euro. Se poate cere ajutorul unui notar sau al unui contabil care va cere în jur de 1.500 de euro. În aceşti bani intră de regulă şi plata primului formular F24, ceea ce înseamnă practic începerea activităţii impozabile. Avantajul de a apela la un intermediar ţine de siguranţa că statulul este redactat conform cu activitatea care se va desfăşura.
Dacă pentru primele două este suficientă depozitarea actului de constituire la Camerele de Comerţ, în cazul societăţilor cu răspundere limitată este necesară autentificarea acestuia de către un notar. Aceasta face deschiderea acestui tip de societate să fie printre cele mai scumpe. Comisionul notarului se cifrează în jurul a 2.500 – 3.000 de euro. În aceşti bani intră şi plata taxelor către stat precum şi înregistrarea la Camera de Comerţ.
De menţionat că în Italia înscrierea la Camera de Comerţ nu înseamnă şi posibilitatea de a începe imediat o activitate. Pentru activităţile comerciale sau din anumite sectoare de activitate cum ar fi cel al transporturilor sunt necesare şi licenţele de funcţionare.

Proteste


Mişcări de protest în Italia, în 27 ianuarie. Transportul aerian şi feroviar va fi afectat

Ministerul Afacerilor Externe menţionează că organizaţiile sindicale Usb, Slai-Cobas, Cib-Unicobas, Snater, Usi, Sicobas au anunţat organizarea unor greve generale la data de 27 ianuarie. Astfel, va avea loc o grevă generală de 24 de ore a piloţilor Grupului Meridiana Fly, o grevă generală de 24 de ore în transporturi şi o grevă de 4 ore (în intervalul 13:30 - 17:30) a asistenţilor de zbor ai Companiei Alitalia - Cai şi a personalului care îşi desfăşoară activitatea în Aeroporturile Roma Fiumicino şi Ciampino.

"Mişcarea de protest va afecta transportul aerian şi feroviar în perioada 26 ianuarie 2012 (ora 21:00) - 27 ianuarie 2011 (ora 21:00)", precizează MAE, într-un comunicat.


duminică, 8 ianuarie 2012

Biserici ortodoxe in Italia

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Emigrant sau imigrant?

V-ati intrebat vreodata care este diferenta dintre emigrare   si imigrare  sau cea dintre emigrant si imigrant?  DEX ul spune ca emigrant este cel care isi paraseste tara de origine, iar imigrant este cel care ajunge in tara de destinatie. Asadar, cind un cetatean pleaca din Romania este emigrant pentru toti cei care ramin in Romania, dar in momentul in care ajunge in Italia devine imigrant pentru toti cei pe care ii gaseste acolo. Este cam aceasi diferenta  ca deosebirea dintre  exterior si interior. Bun, fiindca ne-am lamurit cu chestiunile semantice va propun sa trecem mai departe.
 Este romanul care ajunge in Italia un imigrant? Aici trebuie facuta o distinctie clara, de aceasta data …istorica. Pina la data de 1 ianuarie 2007, romanul care ajungea in Italia era imigrant, iar dupa aceasta data… nu. Fiindca cetateanul roman, ca si oricare alt cetatean european, are dreptul de stabilire in oricare stat al Uniunii. Cel putin teoretic. Fiindca odata ajuns in Italia, romanul se confrunta cu numeroase probleme de ordin uman si social.
In consecinta va invit la dezbateri referitoare la problemele voastre legate de pozitia romanului in Italia.
NICIODATA PROBLEME, INTOTDEAUNA SOLUTII!
Super! am spus.
Am facut blog prieteni, dupa atatea cereri era cazul sa ma aplic.

Azi 7 ianuarie a luat nastere blog-ul " Romani in Italia". Mi-am spus ca nu pot sa stau cu mainile in san, NU POT. 
Va intrebati cu ce voi incarca paginile albe insetate de informatie proaspata? raspunsul il aveti in nevoile voastre. Vreti sa plecatii in Italia? Sunteti in Italia? Lucrati? Calatoriti? Informatii de care voi aveti nevoie si eu pot sa vi le pun la dispozitie cu indemanare, calm, precizie.
 Informatii juridice si sociale care va vor lumina in raporturile voastre cu cetatenii, institutiile si autoritatile din Italia.
 Acest blog este in serviciul vostru, al nostru tuturor celor care avem contact cu Italia.
NICIODATA PROBLEME, INTOTDEAUNA SOLUTII!